Tävlingar kommer och går men Formocupen består

Varje år kring jul och nyår spelas anrika Formocupen i Baltiska bowlinghallen i Malmö. Tävlingen startade 1970 och är Sveriges äldsta ungdomstävling i bowling. Formocupen gick av stapeln på trettondagen och intresset för tävlingen var stort, där hela 108 ungdomar kom till start!

Från att ha varit en tävling för ungdomar i Skåne har ryktet spritt sig även utanför Skånes gränser och den här gången deltog för första gången även ungdomar från Danmark! Inom Sverige kom långväga gäster från t.ex. Kalmar, Falkenberg och Kungälv. De yngsta i år var endast 9 år gamla.

Det var ren bowlingglädje vi såg på banorna! Finalen blev en rafflande tillställning mellan Månz Friberg 15år, från IS Göta och Oliver Jönsson 13 år, från BK Mix. En match som avgjordes i allra sista rutan, där Månz till slut avgick med segern med knappa 6 poäng.

- Det viktigaste med Formocupen är att vara en breddtävling och att alla ska ha råd att vara med, säger tävlingsansvarig Leif Schröder. Därför är startavgiften låg.

Formocupen är öppen för ungdomar mellan 6-23 år och är för många av de yngsta den allra första tävling de spelar. Tävlingen startar med kval över fyra serier, i klasser U-14, U-16, U-18 och U-23, med handicap. De 8 bästa i varje klass går vidare till finalspel som spelas som cup över en serie (utan klassindelning).

I finalspelet möts spelarna från de olika klasserna tills en ensam vinnare står kvar, killar mot tjejer, unga mot äldre, men tack vare handicapsystemet kan vem som helst vinna tävlingen. Utöver vinnaren i Formocupen delas det också ut pris till den spelare som har högst resultat utan handicap i kvalet, ”Ström-priset”, som det här året vanns av Mattias Sjölin, Bulltofta BK.

Formocupen har rullat på utan avbrott sen premiären på VM-hallen i Malmö 1970, fram till och med 50-årsjubiléet 2019 i Baltiska bowlinghallen. Under åren 2020 och 2021 satte Coronapandemin stopp för tävlingen, men 2022 var Formocupen tillbaka. Formocupen arrangeras av Bulltofta BK, som även i år skänker allt överskott från lotterier samt 1 krona/strike till Barncancerfonden.

Läs mer om Formocupen på https://www.bulltofta.org/formocupen/

Carl Weiman   08 januari 2024 12:48